Wortels van het Kwaad, berichten van Dutroux

In deze reportage uit 2008 geven vader Victor Dutroux en zus Valérie voor het eerst uitgebreid hun visie op hun beruchte zoon en broer, seriemoordenaar Marc Dutroux. Maar niet onbelangrijker: Marc Dutroux werkte voor het eerst ook zélf mee aan een document over zijn leven. Hij schreef Jessica Villerius brieven vanuit de gevangenis waarin hij antwoord gaf op al haar vragen. De documentaire werd zowel in Nederland (NOVA en later door SBS6) als in het buitenland uitgezonden.

Nooit eerder gaf Marc Dutroux antwoord op persoonlijke vragen, maar na een aantal verzoeken van filmmaker Jessica Villerius ging hij overstag en zette zijn versie van het gebeuren handmatig op papier. Hij schreef haar vanuit zijn cel in het Belgische Ittre, waar hij hermetisch werd afgesloten van de buitenwereld.

Gewapend met de brief van Marc Dutroux interviewde Villerius o.a. zijn vader. Deze brief aan de programmamaker is het eerste wat Victor Dutroux van zijn zoon verneemt sinds diens levenslange veroordeling. Ook sprak ze met nagenoeg de hele familie Dutroux, met leraren, oude buren, bekenden van Marc Dutroux en de recherche. Tijdens haar intensieve zoektocht naar De Wortels van het Kwaad werd Jessica vaak bijgestaan door wijlen misdaadverslaggever Hendrik-Jan Korterink (www.misdaadjournalist.nl): ‘Ik stond vaak met mijn oren te klapperen als ik hoorde welke informatie allemaal naar boven kwam’. Ook kreeg zij uitgebreide medewerking van Douglas DeConinck, crime-reporter voor Dagblad de Morgen in België.

‘Wortels van het Kwaad’ bevat naast de brieven ook zeer exclusieve interviews en talloze foto’s uit de familiearchieven van de Dutroux’. Het geeft voor het eerst een volledig en helder overzicht van het leven van ‘Het Gezicht van het Kwaad.’

Een paar jaar later maakten we een update van deze film, naar aanleiding van de 15 jaren die inmiddels verstreken waren sinds zijn arrestatie. Deze was te zien bij SBS6, onder de naam ‘Dutroux: Vijftien jaar na zijn gruweldaden’.

Zoeken...