Eerste Hulp in Nepal

Veronica

Deze film van Jessica Villerius gaat over de hulpverlening in Nepal na de verwoestende aardbeving van 25 april 2015, die aan bijna 10.000 mensen het leven kostte. Ze volgt hierin een bevriende arts uit Brazilië, die samen met vier collega-artsen slachtoffers van de aardbeving behandelt. Ze trekken enkele dagen na de aardbeving de bergen in, waar op dat moment nog geen enkele medische hulp is gearriveerd.

Jessica startte direct na de ramp een crowdfundingactie via haar Facebookpagina zodat de arts en zijn collega’s in Brazilië tickets konden kopen voor hun reis naar Nepal. Ze besloot om samen met haar filmploeg mee te gaan om het werk van haar vrienden en de noodzaak ervan vast te leggen. Daar aangekomen werd de ravage pas echt duidelijk: vrijwel alle huizen in de bergen waren verwoest, honderden mensen gewond en er was een chronisch gebrek aan water en eten.

Een half jaar later ging ze met dezelfde artsen terug. Het gevaar is dan nog niet verdwenen, maar al het gedoneerde geld blijkbaar wél want de beloofde hulp blijft uit. Nog altijd wonen mensen dan in tentenkampen waar nauwelijks voorzieningen zijn. Dit alles is te zien in de documentaire: ‘Nepal: een half jaar later’.

Zoeken...