Shocktherapie bij Schizofrenie

VIDEOLAND

Jessica Villerius onderzoekt controversiële therapie bij patiënten in beveiligde instellingen in Videoland Original 'Shocktherapie Bij Schizofrenie'. Electroconvulsietherapie (ECT), bij velen beter bekend als shocktherapie, wekt met stroomstoten een soort epileptische aanval op in de hersenen. Deze omstreden shocktherapie wordt op kleine schaal binnen de hoog beveiligde Inforsa-kliniek toegepast bij mensen met schizofrenie. Documentairemaker Jessica Villerius duikt voor Videoland in de wereld van deze bijzondere therapievorm, om de zin of onzin van deze controversiële behandelingen te ontdekken.

Bij één van de hoog-beveiligde Inforsa klinieken in Amsterdamworden zowel mensen met een strafrechtelijke titel, als mensen zonder delict gerelateerde maatregel behandeld met ECT. Wat ze gemeen hebben is dat schizofrenie hun leven ernstig beperkt en in sommige gevallen, een gevaar is voor zichzelf of anderen. 

Jessica Villerius: ‘Ik wilde deze documentaire graag maken omdat ik in mijn eerdere docu zag dat het soms kon helpen bij depressie. Van mensen met schizofrenie weet ik dat de ziekte hen en hun naasten compleet kan gijzelen, dus ik wilde onderzoeken of ECT een verbetering van hun situatie zou kunnen vormen.’ 
 
De kliniek behandelt mensen die overal zijn stukgelopen met hun therapieën. Jessica maakt hier kennis met onder anderen Nicky. Hij heeft de diagnose schizofrenie en kan geen ‘normaal’ leven leiden. Nicky’s ouders vertellen hoe zij werden gegijzeld door de geestesziekte van hun zoon. Nicky lijdt aan wanen en is er soms van overtuigd dat hij de hoofdtrainer van Ajax is of de koning van Nederland, wat vrij onschuldig lijkt. Maar wanneer hij denkt dat zijn hulpverleners hem willen vermoorden en hij hen meermaals aanvalt, ontstaan er grote problemen. Na ruim twee jaar doorgebracht te hebben in een isoleercel, komt Nicky binnen bij Inforsa. Hier besluiten ze hem ECT te laten ondergaan.  

Naast 'Shocktherapie Bij Schizofrenie’ zijn ook ‘Breaking Meth', ‘Oxycodon: Een Eenzame Strijd Tegen Pijn', ‘Marvel Harris: Alles Is Nu’, ‘Eetstoornissen: Maskers Af’ en ‘Hoofdzaken: Shocktherapie’ interessante documentaires van Jessica Villerius die exclusief te zien zijn bij Videoland.  

Zoeken...