Code Rood: de Doodstraf

NCRV

De 30-jarige Clinton Young wacht al twaalf jaar in een dodencel op zijn executie, na een veroordeling voor twee moorden. Vanuit een metalen kooi in de gevangenis in Texas vertelt hij filmmaker Jessica Villerius hoe het voelt om te weten dat hij binnenkort een dodelijke injectie krijgt.

Uit onderzoek blijkt dat 32 % van de Nederlanders vóór de invoering van de doodstraf is. Documentairemaker Jessica Villerius zoekt in Code Rood: De doodstraf naar de zin van de doodstraf, want voor wie wordt deze straf nu eigenlijk gehandhaafd? Werkt het als afschrikmiddel voor daders, of als vergelding voor slachtoffers en nabestaanden? Of….werkt het allebei niet?

Documentairemaker Jessica Villerius slaagt erin om het hol van de leeuw te betreden: Death row in Texas. Ze spreekt met de 30-jarige Clinton Young, die al 12 jaar wacht op zijn executie, na te zijn veroordeeld voor twee moorden. Vanuit een metalen kooi legt hij uit hoe het voelt om te weten dat hij binnenkort wordt vermoord, terwijl er mensen toe zullen kijken. Een beklemmend gesprek tussen twee leeftijdsgenoten, waarvan er één binnenkort wordt omgebracht met als prangende, achterliggende vraag: is hij wel schuldig?

Daarnaast voert de filmmaker gesprekken met familieleden van ter doodveroordeelden en met twee van de 143 mensen die in de dodencel zaten maar uiteindelijk onschuldig bleken en zijn vrijgelaten. Zij vertellen haar dat ze de hoop nooit hebben opgegeven. Villerius spreekt ook met familieleden van slachtoffers. Hoe voelen zij zich bij het feit dat er in hun naam iemand ‘legaal’ is omgebracht? Geeft het hen rust?

In de documentaire doet ook Rais Bhuiyan zijn verhaal: hij overleefde als enige de moordaanslag van de ‘9/11 killer’ Mark Stroman. Die was na de aanslagen van 11 september zo boos dat hij schietend de straat op is gegaan en iedereen die een islamitisch uiterlijk had, neerschoot. Rais overleefde de kogels in zijn hoofd en maakte zich hard tégen de executie van de dader. Het mocht niet baten.

Code Rood: De Doodstraf is pijnlijk en confronterend en zet aan tot nadenken over thema’s als wraak en gerechtigheid.

Zoeken...