De Reclassering

NCRV

Reclassering Nederland is verantwoordelijk voor de re-integratie van gevangenen die hun straf erop hebben zitten. Een drietal reclasseringsmedewerkers worden tijdens hun vaak moeizame werkzaamheden gevolgd.

De 24-jarige Gerdi heeft tien maanden gevangen gezeten vanwege gewapende overvallen. Er hangt haar nog een gevangenisstraf van tien maanden boven het hoofd als ze haar afspraken met justitie niet nakomt. Gerdi moet zich wekelijks melden bij haar reclasseringsambtenaar Renate, ze moet haar urine laten testen en ze heeft psychiatrische begeleiding. Gerdi verzint allerlei excuses om onder de dwingende afspraken uit te komen.

Reclasseringsambtenaar Erwin werkt in de Regio Rotterdam. Hij houdt toezicht op Nabil (30) die is veroordeeld vanwege een geweldsdelict na een vechtpartij in de kroeg.

Hij kreeg één jaar cel en TBS, maar zat uiteindelijk bijna tien jaar achter tralies. Zijn TBS werd meerdere keren verlengd. Erwin spreekt hem in een zogenaamd veiligheidshuis, een woonhuis in een wijk waar Nabil na het decennium achter slot en grendel weer moet wennen aan het gewone bestaan. Een uitgebreid portret van Nabil is overigens te zien in de docu Code Rood: TBS.

Jaap (34) is veroordeeld na een verkrachting binnen zijn relatie. Hij kreeg drie jaar cel en TBS en zat uiteindelijk zes jaar binnen. Justitie schat de kans op recidive groot en heeft strenge maatregelen getroffen. Jaap heeft een nieuwe vriendin en de relatie verloopt moeizaam. Hij heeft in de tbs-kliniek geleerd om over zichzelf na te denken en te praten. Hij stuurt zijn vriendin soms 100 sms’jes per dag en belt haar tientallen keren. Hun ruzies escaleren en Jaaps vriendin dreigt aangifte te doen. Dat betekent dat Jaap terug moet naar de TBS kliniek. Reclasseringswerker Sylvia probeert dit te voorkomen.

Zoeken...