Over de Streep – Serie

Challenge Day: van onbegrip naar respect in één dag.

Bekijk de verschillende afleveringen hier.

In het programma Over de Streep leren middelbare scholieren elkaar in één dag pas echt goed kennen, door mee te doen aan een Challenge Day: een sinds vijfentwintig jaar beproefde Amerikaanse methode om onverschilligheid en onbegrip tussen scholieren tegen te gaan en wederzijds respect te stimuleren. Tijdens een Challenge Day worden spelletjes afgewisseld met serieuze gesprekken en is het de bedoeling dat muren tussen de verschillende kliekjes op middelbare scholen afbrokkelen en hun vooroordelen over elkaar veranderen. Centrale vraag: wat weten we eigenlijk van elkaar? Presentator Arie Boomsma volgt per aflevering een paar scholieren uit verschillende groepjes, elk met hun eigen verhaal.

Tijdens Challenge Day worden leerlingen uitgedaagd om verborgen gevoelens naar elkaar uit te spreken. De methode houdt jongeren een spiegel voor, schudt ze wakker en creëert onderling begrip. Maar de methode inspireert vooral tot positieve verandering, beginnend bij jezelf. Leerlingen durven tijdens een Challenge Day emoties en ervaringen met hun medescholieren te delen, waar ze nog nooit met iemand over hebben gesproken. Niet gemakkelijk, maar ze merken al snel dat ze niet alleen staan. Niet meer. Veel indruk maakt het onderdeel waarbij alle leerlingen zich verzamelen aan n kant van een blauwwitte streep, waarna ze worden geconfronteerd met soms indringende vragen. In antwoord op deze vragen blijven leerlingen staan, of stappen over de streep. Ook op vele Nederlandse scholen leidde met name dit onderdeel tot enorme doorbraken.

De serie werd veelgeprezen en sleepte meerdere nominaties voor TV-prijzen in de wacht. Challenge Day is nog altijd een populair concept op Nederlandse scholen, en kan geboekt worden via www.challengedaynederland.nl

Zoeken...